2012. március 22., csütörtök

Kuala Lumpur (7. nap)

Asia tuor II., 7. nap
Kuala Lumpur, Malájzia

Hogy hogyan tűnt el fél pár zoknim, na meg hogy hol futottunk össze Szujó Zoltánnal, arról majd a bejegyzés végén írok, addig pedig jöjjön a rizsa (ez egy szóvicc akar lenni, mert ugye itt alap kaja a rizs).

Dóritól elváltunk Kuching repterén, majd magunk mögött hagyva Borneo-t, elrepcsiztünk Malájzia fővárosába, Kuala Lumpurba.

Kuala Lumpurt a helyiek csak KL-nek(kéj-el) hívják.

Ez egy állítólag 1,4 milliós város, de ez tutira egy nagyon régi, vagy szimplán csak egy nagyon hibás infó, mert ebben a city-ben biztosan többen élnek.
Csak, hogy az izgalmakat fokozzam, el kell árulnom nektek azt, hogy a lakosság 43%-a kínai, 38%-a maláj, 10%-a pedig indiai, a maradék pedig valami más.

Muszlim nők

Állítólag Kuala Lumpur a Föld 5. legkeresettebb városa, amit el is hiszek, mert ha én egyszer Ázsiában járok, ide biztosan beugrok legalább egy napra, mert olyan kajáik vannak, hogy azokat nem lehet kihagyni!!!
A várost úgy képzeljétek el, hogy nagyon meleg van(ált. 29 fok, de mi most pont a legmelegebb hónapban jöttünk, szóval még ettől is melegebb van), jó magas a páratartalom. Vannak szegény részek, ahol nyomorékok kéregetnek az utcán, meg este vigyázni kell, hogy ne lépj rá egy óriás csótányra, na meg vannak a gazdag részek, ahol oly nagy a fényűzés, hogy káprázik a szemed. Hatalmas plázáik vannak(KLCC, Pavilion), melyeket dugig töltöttek Gucci-val, Loui Vuiton-nal, és a többi számunkra megfizethetetlen márkával. Itt persze előre kinyitják neked az ajtót, és amíg körbenézel, egy eladó végig a nyomodban van, ha netalántán kérdésed/kérésed lenne, azonnal segít. Aztán ha nem veszel semmit, kifelé már nem mindig nyitnak ajtót :).

KLCC

Kint az utcán Bentley-ket, Mercedes-ek és Porsche-k köröznek.
Rengeteg a felhőkarcoló, és ahol nincsen épület vagy út, ott kinőtt a dzsungel. A luxus pláza mellett ott állnak az óriási fák, rajtuk a fán lakó növények, na meg lógnak a liánok.... szóval nagyon poén.


Tele van gyönyörű, design-os épületekkel a központ.

A Bukit Bitang utca. Éttermeiről és szórakozóhelyeiről híres.

A híres egy sínen futó metro: a Monorail.

A Kuala Lumpur tower.
Napközben fel lehet menni!

Mögöttünk a 452 m magas Petronas tornyok.
Aligha van látványosabb felhőkarcoló a Földön.

Az ikertornyok tükörképe egy szomszédos épületen

Ilyet lámpákat nálunk is csinálhatnának!

Utcakép, a mecsetek felé vezető útról.

Mecset

A Nemzeti Mecset belülről

A mi szállásunk China town-ban van, ami nem a legjobb környék, de nem is rossz, mert sok dolog van közel. Azért ide jöttünk megszállni(The Explorers Guesthouse, ajánlom mindenkinek!!!), mert mellette van egy piac, ahol olyan gyümiket árulnak, amikről egy átlagos emberke nem is tudja, mire jó. Na mi minden nap szépen bemegyünk a piacra, veszünk vagy 5 féle csodagyümit, aztán este városnézés után az ágyikóban benyakaljuk őket :). A mai gyümölcsbeszerző túrán na kibe futunk bele a piacon??? Szujó Zoltánba. Egyszer csak magyar hangot hallottam a fülem mellett, odafordultam és közöltem: "Jéé magyarok, sziasztok!" Aztán meglepetésemre egy ismerős arc köszönt vissza. Agyaltam, vajon mit keres itt, aztán apa tudta a választ. Holnap kezdődik a Forma 1, Maláj nagydíj, sportot közvetíteni jött ide Szujó Zoli.
Innen, China town-tól a városközpont, ahol a plázák/felhőkarcolók vannak, egészen pontosan 2,7 km, ami nem elég sok ahhoz, hogy metróra szálljunk, így hát gyalogolunk. Tegnap pl. délelőtt és este is elsétáltunk, na meg még ide meg oda, utólag számoltuk, hogy 15km-t nyomtunk le, szóval olyan izmos combjaink lesznek, hogy Arnold Schwarzenegger megirigyelné.

A gyalogos közlekedésről annyit, hogy csak ezt a szabályt kell betartani:
Ha jön autó, ne szaladj át az úton, ha nem jön autó, szaladj át. Van néha gyalogos jelzőlámpa is, de sok helyen nem is működik, és a legviccesebb, hogy egy halom helyen egyáltalán nincsen. Ezt úgy képzeld el, hogy sétálsz a járdán, aminek egyszer csak vége szakad egy 4 sávos útnak köszönhetően. A járda az út túloldalán folytatódik, ahová egy zebra vezet, viszont az autók egyáltalán nem veszik figyelembe a zebrát. Szerintem halvány lila gőzük sincsen arról, hogy mik az a csíkok az úton, és tutira nincsen benne a kresz könyvükben. Ja és az autósok csak egy dolog, mert ott vannak még a motorosok is, akik a totál semmiből tűnnek elő. Na és még annyit, hogy autók simán átmennek a piroson. De a rendőr is :P.
A tömegközlekedésről annyit, hogy van metro, vonat, busz... minden mi szem, szájnak ingere. Mi csak akkor éltünk ezen remek lehetőségekkel, ha elhagytuk a várost. Például elutazni busszal Melaka-ba várost nézni 9MYR-be kerül, ami 650 Ft, és egy egy 2 órás buszos út az autópályán, légkondi hűtéssel, és annyi hely van két üléssor között, hogy kinyújthatod a lábad. Bezzeg egy korsó sör 39MYR (2800Ft)!!! Ebből is látszik, hogy egy muszlim országban vagyunk :).
És még az árakról: 1 liter benzin 1,9MYR(135FT); fél literes ásványvíz 1,5MYR (110 FT); egy normál adag főtt kaja(rizs+hús) 600-900FT.
A vízről jut eszembe, a csapvizet tilos meginni!!!

Az egy útra szóló metro jegy(automatában vehető) egy kis kék korong.

Egyébként így egy hét utazás után eljutottunk oda, hogy elfogyott a tiszta ruhánk. Mire találtunk a közelben egy mosodát, vagy kétszer körbefordult a Föld.
Ha valaki ezt olvassa és mosnia kéne... keresse meg China Town-ban a Red Dragon Hostel-t, mert nekik van Laundry service-ük, de mikor visszakapják a ruhákat, számolják át a zoknikat, mert nekem egy fél pár zoknimat elrakták maguknak emlékbe :( . Shit!

Egy kg ruha kimosása 6 MYR. Egy nap alatt van készen.
Narancssárga zacsiban, összehajtogatva kaptuk vissza a ruháinkat.

Trópusi gyümölcsök

Rizslisztből, nádcukorból és kókuszreszelékből készülő édesség,
ami nagyon-nagyon finom! Még meleg mikor megveszed.

Egy hentes China town-ban :)


A korábbi körút beszámolójában már meséltem a durianról.
A malájok legfontosabb gyümölcse, de számunkra ehetetlen.

A kínai piac bazárjában koponyás és Obamás papucsokat is árulnak :)

És valami vicces:

Mivel a kínaiak hagyományosan nem wc-be, hanem egy "lyuk"-ba végzik el dolgukat,
a városban lévő wc-kben ki van írva azok helyes használata.
Ennek ellenére a wc ülőkék tele voltak lábnyommal.

12 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a torony a háttérben,Ti is az előtérben.Látom ez a Nektek való hely.Meleg,sok gyümölcs, jó kaják.A metrójegyet nehogy gombnak nézd!A tehénfej meglepett.Jó repülést és szórakozást!-nem látom,hogy nagyon vágyakoznátok haza.Továbbra is kérek sok-sok képet!Anya

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anyu, ha hazaérünk, több száz képet zúdítunk majd rád. Puszi <3

      Törlés
  2. Szia Évi és (t)utitárs!:-)

    Csodálattal olvasom a sorokat minden nap, és néha meg is lepődöm, hogy sportolókat megszégyenítő energiával vágtok neki a mindennapi nézelődésnek, túráknak. Hiányolom (t)utitárs bejegyzéseit, remélem lesz még abban is részünk!:-)
    Kívánom a további meghatározó élményeket ebben a maradék pár nappban is.
    Ja és Évi, a barátod igazán büszke lehet Rád!;-) Szeriintem az is!:-)
    EAndras

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írja ezt egy sportoló.... :).
      Na majd ha együtt utazunk, összemérjük energiáinkat.
      Tutitárt üzeni, ő is fog írni(egyszer talán), ami késik, nem múlik. Most éppen sörözik, mert vám mentes övezetben vagyunk, és nagyon olcsó :D :D :D.

      She misses you Mogyoró!

      Évi

      Törlés
  3. Semmi őrült buszos sztori??? Pedig úgy vártam már...:)) De azért látom, a város legjobb papucsait megint sikerült megtalálni ;) Nagyon jó az első kép Apukáddal :) További szép napokat! xoxo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viccelsz? Most béreltünk egy autót, és apu bal oldalt fog vezetni!!!
      Ez hatalmas lesz, látom már előre :) :) :).
      Dc.Dóri, mikor utazunk újra együtt???
      Egyébként ugye sokszor csuklasz? Csak mert mindig mondom apának: "Mikor DC.Dórival voltunk itt, akkor...."

      Ölel barátnőd :)

      Törlés
  4. Ez valami fantasztikus egy bejegyzés lett! Imádom ahogy írsz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. na ez a wc-s tábla ez jó xD számunkra meg tök idnokolatlan...

      egyébként még az előző bejegyzésnél akartma kérdezni h milyen az a kókuszzsír?!

      ízre, színre, állagra, szagra stb. már nagyon izgat de nem guglizom meg :D

      Törlés
    2. Sajnos nem fotóztam le. Képzelj el egy világos zöld zselét, ami kissé csillog mint a zsír. Íze édes, majdhogynem cukros vaj ízű. Pirítós kenyérre kenik vékonyan. Nagyon tápláló és finom.
      Olyan átlátszó pohárban hozzák forgalomba, mint az egyszer használatos műanyag pohár, csak még tető is van hozzá, szóval kicsit igénytelenül van tálalva, de lényeg az íze!

      Törlés
  5. Erdekes, hogy KL az 5. legkeresettebb varos.
    A legizgalmasabb talan a vallasi es kulturalis osszetetele, emiatt nepszeri mind a nyugati, kozel- es tavol-keleti nepek szamara.
    A nyugatiak szeretik mert Azsia, az azsiaiak, mert muszlim es ezert nagyon nyugodt az elet mas kinai varosokhoz kepest, a muszlimok meg azert, mert viszonylag nyugati es tavol-keleti, ami altal a legliberalisabb muszlim orszag a vilagon. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy írsz Dóri :)
      És köszi az okosságot is.

      Törlés