2012. március 24., szombat

MELAKA (8. nap)

Asia tourII., 8. nap
Melaka, Malájzia

Már a legutóbbi Kuala Lumpur látogatáskor is el akartam menni Melaka-ba, de valahogy nem jött össze a dolog, így most úgy jöttem ismét KL City-be, hogy egy Melaka-i út biztos program.
Néztük a szervezett utakat, és 190MYR-be (13.700Ft) kerültek. Na ekkor ugrott be, miért nem mentünk DC.Dórival az Asia tour I.-kor Melaka-ba :D .

Kicsit körbeszaglásztunk és megtudtuk, hogy 9MYR-ért (650FT) saját szervezésben (azaz távolsági busszal) is el tudunk jutni oda. Yeahhh!!!!
Reggel olyan korán keltünk, hogy még sötét volt, de azért az ablakokon már bejött Kuala Lumpur jellegzetes szaga, szóval már ébren volt a város(és árasztotta bűzét :) ). Mi ezt csak "szmötyi" szagnak hívjuk :D.
Metróra föl, Tasek Selatan megállóban le. Már a megállóból látszott a hatalmas busz terminál. Megvettük a röhejesen olcsó buszjegyeket, majd helyet foglaltunk az extra kényelmes buszon.
Írom ezt azért, mert annyi hely volt a lábunknál, hogy kinyújtva is elfértek. Persze a légkondi sajnos a szokásos "fagyasztó" élményt nyújtotta, szóval még jó, hogy volt nálam egy sál.
Az út 2 órán át tartott. Singapore felé robogtunk a 2x3 sávos autópályán.
Megérkezve a várva-várt városkába, majd kikérdezve egy jegykallert, nyomban a 17-es local buszra ültünk, ami a busz terminálból eldöcögtetett minket a központba, ami egy szép vörös (és nagyon-nagyon híres) templom.

A templom(Krisztus templom) rögtön oltalmába is vett minket. Tetőt adott a fejünk fölé, így alatta vártuk a kb. 15 perces eső végét.

Írom végre a lényeget is, oké?

Azért híres Melaka, mert több ország gyarmata is volt, így izgalmas történelemmel, és annál is izgalmasabb stílussal rendelkezik.
Egy száműzött indiai herceg alapította.
A város az egyik legfontosabb hajózási útvonalba esik (híres a Melakai-szoros, talán már hallottátok is).
Először portugál gyarmat volt 130 évig, majd holland 154 évig, aztán itt voltak a brittek is 1824 és 1957 között, a japánokról már nem is beszélve....
Minden nemzet itt hagyta a nyomát, így a város magán viseli a gyarmattartók stílusjeleit, azaz rendkívül sokszínűvé vált Melaka. Több arca van, több nemzet leszármazottjai élnek is, több vallás és szokás van egy helyen.
Ezt úgy képzeljétek el, hogy megálltunk egy sarkon, és előttünk egy kínai, mögöttünk egy hindu, bal oldalt pedig egy muszlim mecset állt. Na és egy utcával arrébb mi volt? Hát persze hogy egy keresztény templom.
A Krisztus templomot, mely a központban áll, hollandok építették(protestáns templom), de aztán jöttek a brittek, hozzáépítettek még egy tornyot, tettek rá egy szélkakast, na meg átfestették az egészet vörösre. Így lett a protestáns templomból anglikán :). Azért jól nyomták a brittek, nem?

Sok minden történt még errefelé, de ahhoz, hogy azokat megtudjátok, fel kell keresnetek egy öreg melakait, és az majd elregéli ősei történetét. Mi így tettük. Nem így terveztük, de így lett.
Mivel semmi útikönyvünk nem volt a városról, hagytuk magunkat elcsábítani egy kis öreggel.
Ezt ne szó szerint értsétek, oké???

Miközben ott bénáztunk a központi téren, hogy "Akkor most mi legyen? Merre menjünk? Mit csináljunk? Hol együnk?... ", odajött hozzánk egy nagyon pici, nagyon vékony öreg bácsika, és felajánlotta, hogy 100MYR-ért kettőnknek 2,5 óra alatt megmutatja amit érdemes látni. Persze jármű is járt a bácsihoz(ö hajtotta biciklivel), amit nem tudom hogyan nevezzek, ezért alább nézzétek meg a képet.

Skacok, az öreg úgy járt-kelt, mintha ő lenne a főnök a városban. Még a szembejövő lovasrendőrök is előre köszöntek neki. Akárhol megálltunk nézelődni, a csákó egyből nekiállt spannolni a helyiekkel. A kis drága barnás-kékes szemeivel olyan lelkesen mesélt mindenről, miközben kikukucskált a nagy kalapja alól, hogy ha tehettem volna, elhoztam volna szuvenírnek :).
A kondija is jó volt az öregnek, mert mikor elkérte a fényképezőgépemet, hogy készítsen apuról meg rólam közös fényképet, olyan nindzsa pózokat vett föl, hogy Neo is megirigyelné a Mátrix-ből.

Az emelkedőre való fölmenéssel azért meggyűlt a baja, apu megsajnálta, kiszállt, és segített neki föltolni a "szekeret". Apa poénkodott is, hogy "Na azért fizettem érte, hogy aztán én toljam" :).

Egy portugál ház, melyet hotellé alakítottak a régi elemek megtartásával.
Még megvan az eredeti bútorok egy része, megvan az eredeti csempe, falépcső(teakfa)...





Néhány szép ház:





Egyszer csak elállta az utunkat egy teherautó, amiről furcsa játékokat pakoltak le.
Az öreg elmondta, hogy azok nem játékok, hanem temetési kellékek. Temetéskor tűzbe dobják őket, azok elégnek, így átjutnak a szellemvilágba, és így megkapják ezen ajándékokat a halottak.



Szintén elégetendő papírajándékok a halottaknak. Felhívnám a figyelmet az IPhone-ra :) :




Egy kínai templomban:



Jósoltak nekem, nincs mese, fiam lesz:




Halottak képei. :(




Az öreg :). Cowboy a neve:


Egy mecsetben:

Imádkozás előtt itt mosnak kezet és lábat a muszlimok:


(El lettem takarva:)


Nem az volt a szép nő aki szép volt(WTF??), hanem akinek pici volt a lába.
A nőknek 3 éves koruktól olyan cipőt kellett hordaniuk, ami nem engedte, hogy tovább nőjön a lábuk. Borzasztó fájdalommal járt, és felnőtt korukban nem tudtak segítség nélkül járni.
A mi drága CowBoy-unk nagymamájának is kis lábai voltak.



Fecskefészekből készített méreg drága étel:



És jártunk egy erődben is:

Egy utcafal. Lefotóztam, mert szimplán csak tetszett :).


Már túlléptük a megbeszélt 2,5 órás városnézést, de az öreg még mindig csak vitt és vitt minket egyik helyről a másika. Sajnos a már visszafelé megvett buszjegyünk 17.00 órára szólt, és mivel már 16.45 volt, jobbnak láttuk a dolgot közölni az öreggel. Azt mondta sebaj, még nézzünk meg egy templomot és erődöt (amihez föl kell mászni egy dombra), majd utána elvisz minket egy taxihoz. Azért nem busszal mentünk vissza a terminálhoz, mert az körúton jár, és több mint egy óra lett volna visszajutni. A taxi 10 perc alatt elvitt minket. A sofőr kérdezte mennyit akarok fizetni, mondtam, hogy 15MYR-t, mert az öreg azt mondta annyi lesz. Ezen nevetett a taxis, hogy az út igazából 20 MYR, de ha CowBoy 15-öt ígért, akkor annyit adjak.

Ugye, hogy az öreg a főnök a városban????

9 megjegyzés:

  1. Annyira jó már, hogy nem találok szavakat. Pazar épületek, kedves idegenvezető bácsi.

    És igen Valószínűleg ő a FŐNÖK :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jaj hát nekem ez volt a kedvenc részem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Törlés
  2. Szenzációsak a képek,tetszenek a változatos házak.A kordé sem semmi a virágok élővirágok?
    A halottak képei megrendítőek,szép dolog, hogy emlékeznek rájuk mindenfélével.Jó kocsikázást a bal oldalon a mai napra! Várunk itthon.Anya

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma kiderült végre. Megtudtuk amit mindig is szerettünk volna. APA MINDEN OLDALT TUD VEZETNI!!!!

      Törlés
  3. Mekkora Boss ez a csávó OMG!!! R.E.S.P.E.C.T. :)))))) Örülök, hogy jól mulattatok, csak így tovább! xoxo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ha ezt a hsz-t lehetne, lájkolnám ;)

      Törlés
  4. Ez az egész úgy tetszik, ahogy van!
    Jól láttam, hogy az iPhonie-hoz meg a NOKIEA-hoz (így van írva, megnéztem 2x) papírelemet is mellékeltek(SONNY)? Állat! :-D
    És hogy pont a nagyfőnököt béreltétek fel idegenvezetőnek, hát ügyesek vagytok! :-)
    C

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szep... Egyszer jartam ott Barnaval, de ugy esett, hogy nem lattunk at a vizen, igy vicces modon, ebbol a bejegzesbol tobb derult ki szamomra, mint amikor ott jartam :D Koszi!
    Jo tudni, hogy vannak meg ilyen edes taxisok Malajziaban :D De a Kuchingi is erdekes volt, aki felvett minket a masik utas melle.
    Puszka

    VálaszTörlés