2011. július 31., vasárnap

Szingapúr (1-4.nap)

Dóri 3 órát, én 20 percet aludtam, mikor hajnali 4-kor megszólalt az ébresztő. 30 perc múlva már taxiban ültünk, úton Kuala Lumpur reptere felé. A sofőr persze nem volt bekötve, miközben 140-el száguldott. Bőven volt időnk a repcsi indulásáig, és mivel "megérdemeljük a kávét(Dóri) és forró csokit(Évi)", beültünk a reptéri Starbucks-ba. A gép 39! percet töltött a levegőben, majd leszállt Singapore-ban. Shuttle, metro, érkezés egy Brownie Factory nevű helyre, majd nemsokára megjelent tesóm Dóri is :). Miután megebédeltünk, tesóm adott nekünk némi instrukciót(és lakáskulcsot), majd egy kevés buszozás után, és némi magyarázkodás után a portársnak, "hazaértünk". Nővérem az egyik legjobb barátjánál, Barnánál lakik, és mi is itt fogunk vendégeskedni a következő pár napban. A "kéró" szuper, öt csillagos ingyen szállás :). Köszönjük Barna! Örök hála, amiért befogadtál minket.
Lemostuk magunkról az út porát, majd mély "kómába" estünk. Nővérem fél8 körül ért haza a munkából, és elmentünk hárman csajok együtt vacsorázni, bevásárolni. Nem jut eszembe mit ettem, de valami nagyon új volt számomra. Képzeljetek el egy sűrű levest, benne tészta, tofu, sok-sok fűszer(nagyon csípett:), csirkehusi. Nyami volt. Bevárásláskor nem fogtuk magunkat vissza: 4 db mangó, 2 dragonfruit(sárkánygyümi), dinnye, 2 doboz jackfruit... Igyekszünk kihasználni, hogy ezen a földrészen olcsón jutunk nálunk drágán beszerezhető finomságokhoz. Barna még mindig nem ért haza a munkából, mikor mi fél1-kor bedőltünk az ágyba.
10 óra alvás, ébredéskor a háziak már sehol, dolgoznak, mi pedig a csodálatos panorámában gyönyörködünk a 20. emeletről. Kora délutánig lébecoltunk. Annyira jó volt a kényelemben lenni, hogy eszünk ágában nem volt elindulni várost nézni :).
Vicces módon, de megtaláltuk a google utazástervező segítségével azt a buszmegállót, ahonnan indult a busz Sentosa Island-re, mert mikor megkérdeztük a nálunk tapasztaltabb embereket arról, hogy mit érdemes megnézni Szingapúrban, azt mondták: SEMMIT. Majd némi gondolkodás után hozzátették, hogy Sentosa Island gyönyörű, és tetszene nekünk az éjszakai állatkert is. Ezek után úgy érkeztünk Szingapúrba, hogy nem volt magasan a léc, és úgy döntöttünk majd itt előpihenünk egy nagyot a 11 napos Bali nyaralásra.
Poén, de az utunk nyaralás részének Balit fogalmazzuk meg, a többit pedig: Education útnak vesszük. Szingapúr a kényelem, biztonság, pihenés és rokonlátogatós rész :).
Amit Szingapúrról tudni kell, hogy ez egy önálló ország(városállam!).
612 négyzetkilométer a területe. Ötmillió lakosa van, és a biztonságról, jómódról, sok-sok pénzről híres. Itt koncentrálódik a legtöbb milliomos a világon! A világon itt követik el a legkevesebb bűntényt!
A sorozás minden egyes szingapúri férfi állampolgárnak (sőt, a nem állampolgár betelepültek fiainak is) kötelező. Ugyan történelme során még nem keveredett háborúba a városállam, ma mégis százezres aktív hadserege van, és összesen 350 ezren hívhatók be katonai szolgálatra.

Az éghajlat egyenlítői. A leghidegebb hőmérséklet amit eddig mértek, 24 fok volt :). Ez annyira vicces, nem? Egyébként 28-34 fok szokott lenni. Baromi melegünk vaaaaaaan!

Lakosság: kínai (78%), maláj (15%), indiai, tamil.
Hivatalos nyelv: angol, maláj, kínai, tamil.
Vallás: konfuciánus, buddhista, mohamedán, hindu, keresztény

Nézzük az embereket.
A mi eddigi megfigyeléseink: mindenki "business dress" -ben van. Srácok öltöny-naci és ing, csajok kiskosztüm, koktélruha (fekete-fehér-szürke színek..). Mindenki jól néz ki. Mindenki vékony, csinos, ápolt, lányok visszafogottan sminkeltek.

Minden szuper jól szervezett.
Gondolok itt a tömegközlekedésre, a biztonságra, a munkára... MINDENRE!! Egyszerűen hihetetlen. Aki nem látja, nem a része, nem is tudja elképzelni.
Tesóm Dóri már többször mondta: "Itt imádnak sorban állni az emberek."
Alapvető társadalmi elvárás sokat dolgozni, hasznosnak lenni. Az biztos, hogy itt sose fogunk látni ittas vagy hajléktalan embert. Mindenki küzd. Nem szokás föladni a dolgokat, nem szokás a lustálkodás. És mindez nem azért van, mert jobb körülmények közé születnek az emberek, hanem mert itt egyáltalán nem menő kiskapukat keresni, lógni, lehúzni mást/másokat.

Ázsiában lépten-nyomon találkozunk "Amerika utánzatokkal". Ilyen volt Sentosa Island is. Ez egy kis sziget, ami egyébként gyönyörűen néz ki(tiszta, rendezett, mindenütt halk zene szól). Egy szingapúri dollár(165Ft) a belépő, de a programokért, melyek elérhetők a szigeten, külön kell fizetni, és nem is keveset. Az island egyik oldalán homokos tengerpart húzódik. A tengervíz meleg....olyan jó volt lábat mosni benne :).
Néhány órát sétálgattunk, ettünk egy nagy adag fagyit(első fagyim mióta úton vagyunk :), készítettünk pár vicces képet. Találtunk egy pálmafát, ami behajolt a tenger fölé, gyorsan rámásztam(mint egy kukac), és megörökítettük. Közben azon röhögtem, hogy vajon mikor fogok leesni róla. DC.Dórinak köszönöm a kitartó fotózást :).



Sziget után beestünk egy közeli plázába. Találtunk egy Forever 21-t is. Mint a kisgyerek ugráltunk örömünkben. Mint ex-New York-iak, imádtuk a cseppnyi Amerikát. Persze nem vettünk semmit, ez az út nem a shoppingról szól. Vacsit azért vásároltunk, na meg tesóm Dórinak fogkefét, mert a fogorvos húga miatt neki csak a legjobb féle lehet :).
Este fél10-kor tesóm és Barna egyszerre értek haza. Következett egy közös esti séta, jó tanácsok Barnától Baliról, Évikének egy kis oktatás pénzügyből... szóval jó későn lett csucsu.

Másnap reggel ismét a háziak már sehol, mi pedig kora délutánig nem csinálunk semmit. Végül csak összeszedtük magunkat, és bementünk a központba várost nézni. Megnéztük a designer-ek és építészek remekműveit.



Este munka után csatlakozott tesóm is, és elmentünk az állatkertbe esti szafarit nézni, ami nagyon tetszett. Régen láttam már ilyen nagy állatokat ennyire közelről :).

Következett utolsó teljes napunk. Tesómmal és Barnával együtt elkocsikáztunk egy nemzeti parkig, ahol másztunk egy kis hegyet(dombot).

Tesómmal a bejáratnál :)

Délután a központba mentünk, ahol sok finomat ettünk(indiai kaja), frissen csavart gyümilevet ittunk, kínai desszertet(szezámos bundában bab és édesburgonya) csemegéztünk, majd kirakatokat bámultunk.

Barna és tesóm Dóri :)

Séta után irány haza filmet nézni. Nem tudom mit néztünk, de mindenki nagyon várta, hogy gyorsan vége legyen.
DC.Dórival a net-et kémleltük szállás miatt (Bali), de sehogy sem jött össze. Már volt egyébként, de egy nappal ezelőtt jött egy email, hogy "bocsi de még sincs szabad szoba", amiről meg az a véleményünk, hogy bekaphatják!!! Lehet majd pár fórumon írunk "kedves" véleményt a hotel viselkedéséről...

Most vasárnap délelőtt 11 van. Nemrég jöttünk haza egy mall-ból, ahol indiai kaját(roti canai) reggeliztünk. Délután 4-kor megy a gépünk, így a következő órákban összepakolunk, megnézzük a Bali útikönyvet, hogy kapjunk egy átfogó képet arról, milyen is Bali szigete, na és nem utolsó sorban jó lenne találni egy olcsó szállást, legalább ma estére. Ha ez nem jön össze, majd este 8-kor, miután megérkeztünk fogunk a főutcán bőröndöt húzva menedéket keresni :). Azt mondják a nálunk "Bali témából" tapasztaltabbak, hogy az igazán olcsó szállások nincsenek rajta a net-en, és egészen bizti találunk majd helyben 10 dollár/fő/éj-re menedéket.
Arra készüljetek fel, hogy esetleg napokig nem fogunk jelentkezni, mert valószínűleg nem fogunk wifi-elérhetőségben bővelkedni. A szüleimnek és Andrásnak üzenem, hogy ha így lesz, küldök sms-t egyiknek, de ő majd küldje tovább másiknak. Köszi és puszi érte.

BARNÁNAK ÉS TESÓMNAK NAGYON-NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÜNK MINDENT!!! SZUPER VOLT VELETEK LENNI!!!!

Ma megyünk Bali-ra, kezdődik a nyaralás :)
Hurráááá :)
Na cuppancs.

5 megjegyzés:

  1. Felüdülés olvasni benneteket, már nagyon vártam a bejegyzést. Jó nyaralást Balin! Érezzétek jól magatokat!
    Nagy ölelés mindkettőtöknek. :)

    VálaszTörlés
  2. Szingapúr már azóta bejön, hogy Dóri blogját olvasom, de ezentúl meg pláne úti cél!

    VálaszTörlés
  3. Na hát lányok! Rendesen eltűntetek pár napra, már nagyon vártam a bejegyzést!!! És most sajnálattal olvasom , hogy ujra ,,elűntök,, pár napra??? :D
    Nah jó, de aztán részletes beszámolót kérünk, reeeeengeeeteeeg képekkel Baliról!!! :) És vigyázzatok magatokra továbbrais! Pusziiiii
    Heni

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó volt együtt látni benneteket.Szuper a közös kép a bejáratnál.
    Most már kíváncsi vagyok Singapurra,tetszik a rend.Meg fogom nézni egyszer?!Szívesen enném Veletek a sok-sok finom gyümölcsöt.
    Jó pihenést,puszillak Benneteket.ÉAnya

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!Évi rólad képek alapján az a véleményem,hogy kis virgonc örökké gyerek vagy,aki semmitől sem fél,szeret bármit kipróbálni nem törődve a következményekkel és oda van a pasijáért.

    DC Dóri te mennyit fogytál Amerika óta?Sokkal jobban nézel ki most!Gratula bárhogy is van!Van barátod?

    KL Dóri viszont annyira modell alkat,az összes fotón olyan nézései vannak,hogy mindenkit levesz a lábáról (engem sikerült).Látszik rajta a letisztultság,műveltség és az is mennyire beilleszkedett már.Hihetetlen mennyire vonzó lány.

    A vélemények mind csakis a képek alapján íródtak,ami nem feltétlenül tükrözi a valóságot!

    Péter

    VálaszTörlés